Zbirka fotografija i negativa


Zbirka fotografija i negativa sadrži fotografije i fotoalbume, te kronološki pokriva razdoblje od kraja 19. stoljeća do suvremenosti. Prikupljaju se fotografije s prostora čitave Hrvatske, raščlanjene prema vrsti, autoru, mjestu djelovanja fotografa, temi i motivu.

Zbirka sakuplja, obrađuje i prezentira sadržajno različite vrste fotografija (portretne, panoramske, reportažno-dokumentarne, povijesne) koje nastaju u rasponu od kraja 19. stoljeća do danas. Na fotografijama se javljaju mnogobrojni i raznoliki motivi - prikupljaju se fotografije koje pokazuju razvoj turističke i ugostiteljske infrastrukture (hoteli, restorani, kupališta, izletišta...), kao i fotografije putnika/turista (među kojima ima i povijesnih ličnosti, odnosno „slavnih gostiju“ – npr. bečki gradonačelnik Carl Lueger ili jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito) te različitih sportskih i zabavnih manifestacija koje su privlačite turiste (npr. automobilska utrka Učka-Matulji iz 1929.g.).

Valja istaknuti album Curort Abbazia (Lječilište Opatija) iz 1883. godine, koji sadrži neke od nastarijih fotografija Opatije, koja upravo u to vrijeme izrasta u prvu turističku destinaciju na našoj obali.

Voditeljica zbirke: Nataša Babić